Mezoterapi
Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi, Dr. Pistor tarafından 1952 yılında tanıtılan medikal bir işlemdir. Daha sonra tıp dalı olarak da kabul gören mezoterapi işlemi, derinin orta tabakasına vitamin, amino asit, mineral ve enzim karışımlarının mikroenjeksiyon yöntemiyle uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Bölgesel olarak hedeflenen noktalara doğrudan ulaşma olanağı sunar.
Uygulanacak enjeksiyonun karışımı, bölgeye ve rahatsızlığa bağlı olarak değişebildiği gibi kişiye göre de farklılık gösterir. Bununla birlikte enjeksiyonda karışım yerine sadece bir bileşen de bulunabilir. Hastanın cilt yapısına ve rahatsızlığa bağlı olarak uygulanan karışımın hızlı bir şekilde emilmesi, olası yan etkilerin de önüne geçer.
Mezoterapi Ne İşe Yarar?
Mezoterapi işleminin pek çok farklı noktadaki rahatsızlığa karşı tedavi amaçlı kullanımı mevcuttur. Cilde uygulanan karışımlar kan dolaşımını hızlandırarak hızlı bir iyileşme süreci sağlar. Mezoterapi yöntemi; çatlak, kırışıklık, yara ve leke gibi cilt problemlerinin tedavisinde etkili sonuçlar sunar. Bu pratik yöntemle kronik ağrılar da dindirilebilir.
Mezoterapi işlemi romatizmal enfeksiyonlar ve damar hastalıklarında da etkilidir. Aynı zamanda yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesi için de mezoterapi kullanılır. Mezoterapi ile zayıflama gerçekleştirilebilir, bölgesel yağlar ve selülitlerden bu yöntem ile kurtulmak mümkündür.
Mezoterapinin Uygulandığı Alanlar
Pratik ve güvenilir bir yöntem olmasının yanı sıra belirli dokulara net olarak etki eden mezoterapinin uygulandığı pek çok alan mevcuttur. Mezoterapinin farklı tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanabilmesi bu alanların genişlemesini sağlar. Mezoterapinin uygulandığı alanlardan bazıları şu şekilde sıralanır:
- Yüz mezoterapisi
- Göz altı mezoterapisi
- Leke mezoterapisi
- Cilt mezoterapisi
- Kaş mezoterapisi
- Dudak mezoterapisi
- Saç mezoterapisi
Mezoterapi Hangi Sorunları Gidermek İçin Uygulanır?
Mezoterapi yöntemi, vücudun pek çok noktasına uygulanabildiği gibi birçok farklı durumda da tercih edilir. Mezoterapinin sıklıkla tercih edildiği durumlardan bazıları şu şekildedir:
- Saç sorunlarını giderme
- Bölgesel incelme ve yağ aldırma
- Mat cilt yapısını canlandırma
- Cilt lekelerini giderme
- Cilde esneklik kazandırma
Mezoterapi Nasıl Yapılır?
Mezoterapi işlemi, derinin orta dokusuna, özel olarak hazırlanan karışımın enjeksiyon yoluyla uygulanması şeklinde yapılır. Genel olarak ciltteki problem veya yaralanmaların giderilmesi için uygulanan bu yöntemde son derece ince yapıdaki iğneler kullanılır. Bu yenilikçi tedavi yönteminde uygulanan karışımlar ise farklı mineral, vitamin, amino asit ve bitki özlerinden oluşur.
Mezoterapinin uygulanması sırasında özel bir tabanca kullanılabilir. Mezoterapi tabancası bu işlem için özel olarak geliştirildiğinden pratik bir kullanıma sahiptir. Bununla birlikte iğnesiz mezoterapi uygulaması da mevcuttur. İğne yerine özel bir cihaz kullanılan bu yöntemde elektroporasyon ile solüsyon iletilir.
Mezoterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Birçok farklı şekilde, vücudun farklı bölgelerine uygulanabilen mezoterapi işleminden sonra dikkat edilmesi gereken belirli noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat edilmesi hem uygulamadan yüksek verim elde etmek hem de daha çabuk bir toparlanma süreci yaşamak için önemlidir. Uygulama sonrası dikkat edilmesi gereken belli başlı maddeler şu şekildedir:
- Her seans öncesinde kan sulandırıcı ilaç alımından sakınılmalıdır.
- Uygulama seansından sonra yaklaşık 15 saat boyunca uygulama yapılan bölge suyla temas ettirilmemelidir.
- Her seans sonrasında 48 saat boyunca zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Mezoterapi uygulanan noktalara yaklaşık bir gün süreyle makyaj yapılmamalıdır.
- Mezoterapi uygulanan bölgede dar kıyafetler tercih edilmemelidir.
Sıklıkla tercih edilen mezoterapi yöntemi avantajlı fiyat seçenekleriyle de ön plana çıkar. Mezoterapi fiyatları uygulanan bölgeye ve kullanılan doza göre değişir.
-
Op. Dr. Celal Kalkışım
31.01.1973 Yılında Trabzon/Akçaabat'ta doğdum. İlk-orta öğretim eğitimimi Akçaabat'ta tamamladım. 1991 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine girip 1997 yılında 'Tıp Doktoru' ünvanı ile mezun oldum.
Bu Gönderinin Yorumları
Yorum Yap